Дрехи от IOPZ

Всичко за модата и дрехите.

Еко тенденции и в модата

Загрижеността за все по-изчерпващите се природни ресурси и прекомерното замърсяване на почвите, водите и въздуха на нашата планета не е проблем само и едиствено на природозащитници и еколози, но и на всеки един от нас.

Все повече компании по света обръщат поглед към производството на био продукти и артикули от екологично чисти материали. Еко модата и дрехите, ушити от органични материи са тотален хит днес. Това са красиви, модерни и екологични дрехи, предназаначени както за деца, така и за възрастни. Тъканите се постигат чрез преработване на памук, лен, коноп, естествена коприна и дървесни тъкани. Резултатът са меки и свободни материи, в които тялото „истински диша“. Освен че вие се чувствате наистина комфортно и добре в дрехите, които носите, те се отличават и с това, че са направени от възобновяеми и устойчиви материали. Това означава, че при изхвърлянето им не замърсяват природата, а и могат да бъдат рециклирани.

Особено важно за еко модата е обагрянето на дрехите, което става с бои с ниско съдържание на химически примеси и т. нар. „живи цветове“. При оцветяване на дрехи с химически багрила, те попадат в природата и замърсяват сериозно реките до такава степен, че голяма част от реките в Китай вече са напълно отровени. Предимство на еко багрилата е че свежестта на цветовете на дрехата не избледнява след прането, а се запазва за доста по-дълъг период от време.

Рециклираните влакнести външни обвивки от соя са дрег начин да се постигне еко дреха, наречена  "вегетариански кашмир".  Благодарение на тази екологична технология се постигат тъкани с блясък и високо качество.

Платът от соя позволява на кожата да диша, задържа повече цвят, устойчив е на климатични промени,  не се свива от топлина при пране на по-висока температура толкова, колкото други естествени материи. Тъканта е устойчива и запазва свеж цвета си.